U bent hier

PRIMEUR! Nieuw lasertoestel in Medipolis tilt cataractoperaties naar een veel hoger niveau

1 maart 2014

Medipolis, expert op het gebied van oogbehandelingen, verwerft als enige gezondheidscentrum in de Benelux een licentie voor VICTUS. Dat is het meest hoogtechnologische behandelingstoestel voor cataract en andere oogziekten dat momenteel beschikbaar is.

Met de femtoseconde laser wordt de lensvervanging meer en meer uitgevoerd. Deze laser heeft een diameter van slechts 0,001 mm waardoor uiterst precies en veilig kan gewerkt worden. De laser werkt enkel op een exact te bepalen diepte in het oog die dankzij een gesofisticeerd echotoestel een tot 40 maal hogere nauwkeurigheid bereikt dan de andere microscopen.

Bij een lensvervanging worden nu vier cruciale stappen overgenomen door de laser die voorheen door de chirurg met de hand dienden uitgevoerd te worden. Ten eerste wordt de toegang tot het oog gemaakt door de laser in plaats van door een mesje. Ten tweede wordt het voorste lenskapsel perfect cirkelvormig en op de meest gewenste plek geopend. Ten derde wordt de kern van de lens vloeibaar gemaakt door de laser en niet meer door een ultrasonoor buisje bediend door de oogarts en tenslotte wordt ook het astigmatisme gecorrigeerd door kleine boogvormige lijntjes in het hoornvlies te plaatsen.

De voordelen ten opzichte van de manuele methode zijn velerlei. Enerzijds is er een grotere nauwkeurigheid waardoor de implantlens vaker op de perfecte plek  kan worden  geplaatst. De laser brengt ook veel minder schade toe aan de binnenkant van het hoornvlies en is zachter voor het netvlies dan de conventionele cataractoperatie. Samengevat kunnen we zeggen dat de femtoseconde laser een hogere precisie en betrouwbaarheid heeft dan de manuele methode. Hogere precisie betekent een hogere kans om na de behandeling zonder bril te kunnen kijken en een hogere betrouwbaarheid dat er minder bijwerkingen voorkomen.

Jaarlijks worden in België maar liefst 100.000 mensen behandeld voor cataract, een oogziekte waarbij door vertroebeling van de ooglens het zicht vermindert. Op lange termijn kan cataract, ook wel grijze of grauwe staar genoemd, zelfs tot blindheid leiden. Tot op vandaag gebeuren alle operaties van cataract in ons land nog met de hand.

Eind augustus zal Medipolis voor de allereerste keer in ons land een cataractpatiënt met laser behandelen. De behandeling met laser biedt spectaculaire voordelen. De laseroperatie gebeurt veel secuurder en versnelt het genezingsproces van patiënten met liefst 20%.