U bent hier

Behandelingen

Cataractoperatie

Als uw dokter spreekt van cataract of staar, is er geen reden tot paniek. Boven een zekere leeftijd ontstaat er bij de meerderheid van de mensen een zekere graad van cataract. De laatste jaren is echter veel vooruitgang geboekt in de behandeling, en de oogarts kan meestal reeds een oplossing aanbieden zodra u klachten krijgt. In tegenstelling tot wat u misschien hebt gehoord, is cataract GEEN vliesje of velletje voor het oog. Cataract is een vertroebeling van de eigen ooglens.

Extra lensimplantatie

De eigen natuurlijke lens wordt hierbij wel behouden, dit in tegenstelling met lensvervanging. Het lichaam vertoont geen afstotingsreacties omdat het het elastische materiaal van de lens als ‘lichaamseigen’ beschouwt. De lenzen zijn noch voor uzelf noch voor anderen zichtbaar. De behandeling duurt ongeveer een tiental minuten per oog en heeft plaats onder lokale verdoving met druppels. Er komen dus geen naalden aan te pas.

Lensvervanging

Als u de 45 jaar voorbij bent, heeft uw natuurlijke lens haar soepelheid deels of volledig verloren. Dan hebt u, naast de vertecorrectie, ook nog eens een leesbril nodig. Het is ook mogelijk dat u tot nu toe geen enkel hulpmiddel nodig hebt gehad en dat u alleen een leesbril gebruikt. Bij de lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een kunstlens die het oog weer de mogelijkheid geeft om scherp te stellen voor veraf, middenafstand en dichtbij.

Ooglasercorrectie

De correctie van bijziendheid (correcties van -1 tot maximum -8 dioptrie), verziendheid (correcties van +1 tot +4 dioptrie) en/of astigmatisme (cilinderafwijking van -2 tot -6) kan door middel van laser worden behandeld. Met laser kan een leesbril niet worden behandeld. Dit wil zeggen dat personen vanaf 45 jaar die een laserbehandeling krijgen, nadien een leesbril nodig hebben! Het verschil tussen Lasik en Epilasik ligt in de plaats waar de laserbehandeling wordt toegepast.