U bent hier

Aandoeningen

Staar – Cataract

Cataract of staar is een aandoening waarbij de ooglens zodanig vertroebeld is, dat het zicht wazig tot zeer wazig wordt. De enige oplossing is het verwijderen van de troebele ooglens en de plaatsing van een kunstlens. Deze behandeling gebeurt onder druppelverdoving en via een daghospitalisatie. Cataract of staar wordt behandeld door een cataractoperatie.

Lees meer

Glaucoom

Vanaf 40 jaar wordt de kans op glaucoom groter. Dit wordt veroorzaakt door een onopgemerkte stijging van de oogdruk. Hierdoor kan de oogzenuw onherroepelijke schade ondervinden. Een tweejaarlijkse oogdrukcontrole is dan ook geen overbodige luxe. Indien er in de familie reeds glaucoom voorkomt, is een jaarlijkse controle aan te bevelen.

Lees meer

Hoornvliesaandoeningen

Het hoornvlies of de cornea is het doorzichtige vlies aan de voorkant van onze oogbol. Het zorgt samen met de lens voor de breking van de lichtstralen. Er zijn verschillende soorten hoornvliesaandoeningen. Enerzijds de aantasting van endotheelcellen binnenwand hoornvlies, anderzijds keratoconus.

Lees meer

Strabisme

Bij strabisme is het niet mogelijk om beide oogassen op één fixatiepunt te richten, zodat beide ogen niet gelijktijdig een object kunnen fixeren. Eén van de ogen draait weg ; dit kan naar binnen, naar buiten of naar boven zijn. Dikwijls gaat dit gepaard met een lui oog. Meestal wordt eerst het luie oog behandeld, alvorens de richtingafwijkingen van het oog wordt gecorrigeerd.

Lees meer

Lui oog

Een lui oog is een oog dat zelfs met een brilcorrectie slecht tot zeer slecht ziet. Dit wordt best in de kinderjaren ontdekt, zodat een gepaste behandeling kan ingesteld worden. Dit kan het dragen van een bril zijn of het afdekken van het goedziende oog. Een lui of amblyoop oog dient voor de leeftijd van zeven jaar behandeld te worden.

Lees meer